در دویست و سیزدهمین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، از مجله «الکمال؛ اولین نشریه دینی مشهد(1338 قمری)»، موجود در گنجینه رضوی در جوار حرم مطهر حضرت رضا (ع) رونمایی شد.
این مراسم رونمایی و معرفی از مجله الکمال، شانزدهم مردادماه 1403 و در آستانه روز خبرنگار، با حضور جمعی از مدیران، کارشناسان و پژوهشگران سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در تالار شیخ بهایی ساختمان بنیاد پژوهشهای اسلامی این آستان مقدس در مشهدمقدس برگزار شد.
مجله الکمال در بازه زمانی، ذی القعده سال 1338 (1299 شمسی) تا جمادی الثانی سال 1342 (1302 شمسی)، در قالب 25 شماره در مشهد منتشر شده است که از تمامی شمارههای آن در آرشیو مدیریت اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی نگهداری میشود.
معرفی مجله الکمال
در این مراسم، جواد نوائیان رودسری، تاریخپژوه با محوریت «چشمانداز تاریخی مجلات و جراید دینی در ایران» بیان کرد: مجله «الکمال» به عنوان مجلهای دینی، سیاسی، اخلاقی و ادبی، توسط میرزا فضل الله آل داود، مشهور به «بدایعنگار» در شهریور 1299، تأسیس شده است.
وی با اشاره به اینکه آل داود در تأسیس و نشر این مجله از انتشار مجله «الهلال» جرجی زیدان، الهام گرفته است، به مطالبی درخصوص، کم بودن رویکرد خبری در مجله الکمال، سبکشناسی و قالب نگارشی این مجله و بحران صفحهآرایی و انتشار آن، پرداخت.
همچنین نوائیان رودسری در خصوص فرصتها و چالشهای پیش روی مجله الکمال، گفت: از جمله این فرصتها میتوان به نخستین تجربه نشریه دینی در مشهد، نخستین استفاده از ظرفیت وقف برای انتشار یک مجله و تلاش برای عمومی کردن مباحث تخصصی، اشاره کرد. فقدان مخاطب، چالش مالی و چالش توقیف، نیز از جمله چالشهای انتشار آن بود.
وی از طلاب علوم دینی بهعنوان جمعیت هدف نشریه الکمال نام برد و تصریح کرد: آل داود با وقف دوره کامل این نشریه بر بارگاه ملکوتی رضوی، موجب ماندگاری و حفظ این نشریه شده است.
همچنین این تاریخپژوه در بخشی از سخنانش، از شیخ فضل الله نوری، بهعنوان اولین فرد در حوزههای علمیه که ظرفیت استفاده از نشریات را تشخیص داد، نام برد.
وی به مجله «تذکرات دیانتی» که در سال 1305 شمسی، توسط شیخ غلامحسین ترک تبریزی در تبریز، منتشر شده است، نیز اشاره کرد و گفت: پیدایش مجلات و جراید دینی به دو دلیل؛ سیاسی و اعتقادی، در کشور اتفاق افتاده است.