در آستانه تاسوعا و عاشورا حسینی؛ نمایشگاه نقاشیخط «روایت عاشورا» در نگارخانه موزه رضوی گشایش یافت
در آستانه تاسوعا و عاشورای حسینی، نمایشگاهی از آثار منتخب نقاشیخط استاد محسن توسلی، هنرمند برجسته مشهدی با عنوان «روایت عاشورا» در نگارخانه موزه حرم مطهر رضوی گشایش یافت.
آیین گشایش نمایشگاه روایت عاشورا با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران و کارشناسان این سازمان و همچنین استادان و هنرمندان مشهدی، شنبه، ۲۳ تیر ۱۴۰۳، در نگارخانه موزه رضوی برگزار شد.
استاد توسلی در این مراسم در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: 19 اثر نقاشیخط با محوریت موضوعی عزاداریهای ماه محرم و واقعه تاریخی کربلا با هدف بزرگداشت ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) و یارانشان، در این نمایشگاه در معرض دید عموم علاقهمندان گذاشته شده است.
وی ادامه داد: آثار نمایشگاه روایت عاشورا با استفاده از تکنیکهایی همچون رنگ روغن، رنگ روغن و ترکیب مواد، ورق طلا و رنگ روغن، مرکب و رنگ روغن، کاردک و رنگ روغن، اکریلیک و رنگ روغن، در ابعاد مختلف و در سالهای گذشته، خلق شده است.
این هنرمند برجسته مشهدی گفت: بخشی از آثار نمایشگاه برگرفته از هنر مردمی است که ما در تکایا، مساجد و عزاداریهای هیئتهای مذهبی در سطح شهرها در ایام تاسوعا و عاشورا میبینیم. تعدادی از آثار نمایشگاه نیز به مجموعه آثاری تعلق دارد که با محوریت «تاریخنگاری شیعه» خلق کردهام.
وی افزود: ارتباط خوبی که دستاندرکاران برگزاری نمایشگاه در موزه با این آثار برقرار کردند، برایم بسیار جالب توجه بود. امیدوارم تکنیک، ابعاد و چیدمان آثار نمایشگاه و شعرهای عاشورایی و تصویرهای که در این آثار به چشم میخورد، برای زائران و مجاوران نیز جذاب باشد.
استاد توسلی با اشاره به اینکه برای سومین بار است که توفیق برگزاری نمایشگاه در نگارخانه موزه رضوی نصیبش شده است، گفت: نگارخانه رضوی، نگارخانه نوپایی است و برای اینکه بیشتر مورد توجه جامعه هنری شهر مشهد و کشور قرار گیرد، در آن باید نمایشگاههای متعددی طبق سیاستهای آستان قدس رضوی برگزار شود.
وی تصریح کرد: بیتردید، هنرمندان برجسته کشور با توجه به ارادت خاصی که به حضرت رضا (ع) و این بارگاه ملکوتی دارند، تمایل به همکاری با موزه رضوی برای برپایی چنین نمایشگاههایی خواهند داشت.
لزوم ترسیم زیباییهای کربلا با ابزار هنر
همچنین در آیین گشایش نمایشگاه روایت عاشورا، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار کرد: تصویری که از واقعه تاریخی کربلا و روز عاشورا در ذهن ما وجود دارد، تصویر یک جنگ است که در آن، حتی به یک کودک شیرخوار نیز رحم نشده است.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی با اشاره به روایتی از حضرت زینب (س) درباره واقعه کربلا گفت: تاریخ در مقابل جمله «مَا رَأَیْتُ إِلَّا جَمِیلًا: من جز زیبایی چیزی ندیدم» این بانوی بزرگ اسلام، مات و مبهوت است.
وی تصریح کرد: مضمون و معرفت بالایی در این جمله نهفته است که با وجود گذشت زمان طی سدههای متمادی، همچنان جا برای معنا، تفسیر و تعبیر دارد.
حجتالاسلام و المسلمین حسینی با تأکید بر اینکه هنر، بهترین ابزار برای انتقال چنین مفاهیمی به مخاطبان است، افزود: با ابزار هنر میتوان چنین زیبایی که در نگاه نافذ، عمیق و عارفانه حضرت زینب (س) وجود دارد، به جوانان امروز منتقل کرد، به طوری که این زیبایی به معنای واقعی خود در جان و دل مخاطبان بنشیند.
رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: در ارتباط با ترسیم زیباییهای کربلا بسیار محدود کار شده است و اگر فعالیتهایی همچون برگزاری نمایشگاه روایت عاشورا انجام شده است، درحقیقت، قطرهای از اقیانوس بیکرانی است که در این حوزه وجود دارد.
وی ضمن تقدیر از استاد توسلی که با نگاه هنرمندانه خود زیباییهای واقعه کربلا را در این آثار نقاشیخط ترسیم کرده است، خاطرنشان کرد: بیشک، هنرمندان با استفاده از تواناییها و استعدادهای خود میتوانند زیباییهای واقعه کربلا را به تصویر بکشند تا آیندگان نیز آنها را به زیبایی درک کنند.
گفتنی است، نمایشگاه نقاشیخط روایت عاشورا تا پنجشنبه، 4 مردادماه 1403، از ساعت 9 تا 17، در نگارخانه موزه رضوی واقع در صحن کوثر حرم مطهر حضرت رضا(ع)، پذیرای زائران و مجاوران هنردوست است.